Välkommen hem till oss i    Team Ystad Bowling  

PS. Det pågår (otroligt nog) inte bara handboll i Österportshallen, Team Ystad Bowling finns också där......och vi spelar i Div 2 just nu                Webmaster

Hem    Nyheter    Resultat/Tabell    Historik    Bild & Ljud

Drogpolicy    Kontaktinfo    Seniorsektion    Ungdomssektion    Gästbok

Sponsras av

 

 

 

 

 

Last updated 13 Dec 2009 10:10:02


Varför så svår flygmacka?

Här på Teknik360 debatterar vi ständigt miljön runt omkring oss och hur den ska kunna göras renare och bättre. Men ingen verkar ha funderat på miljön inuti oss, eller närmare bestämt, miljön i magen.



Jag satt på flyget nyligen och British Airways hade i sin nåder beslutat att dela ut smörgåsar och inte sälja dem. Det var en ost- och skinksmörgås. Trodde jag, ända tills jag läste innehållet. Hur kan en smörgås innehålla så här mycket?

arom
citronsyra, E330, surhetsreglerande medel
delvis härdat fett
dextros
fläskprotein
havreflingor
jäst
jästextrakt
kalciumstearoyllaktylat, E482, emulgator
kaliumcitrater, E322, antoxidationsmedel
kryddextrakt
kryddor
lagerblad
lök
lökpulver
maltodextrin
modifierad majsstärkelse
mono- och diglycerider av fettsyror, E471, emulgator
mono- och diglyceriders diacetylvinsyraestrar, E472e, emulgator
natrium-, kalium- eller kalciumpolyfosfat, E452, stabiliseringsmedel
natriumaskorbat, E301, antioxidationsmedel
natriumnitrit, E250, konserveringsmedel
ostkräm
potatisstärkelse
rök
salt
skinka
smakämne
socker
sojamjöl
sorbinsyra, E200, konserveringsmedel
sulfit
svamp
torrmjölkskomponenter
vasslepulver
vatten
vegetabilisk olja
vetegluten
vetekli
vetemjöl
vitlök
xantangummi, E415, förtjockningsmedel
örter

43 ingredienser! Jag är normalt inte den som klagar över tillsatser, eller bråkar om lite radiostrålning, men det här var att gå för långt. Om jag kunde fatta varför det ska vara xantangummi i allt från glass till tandkräm numera? Och det där eländiga vasslepulvret hittar man överallt numera, i glass, bröd, ja det sprider sig som en löpeld. Och alla hemliga ingredienser, som arom, rök, torrmjölkskomponenter och örter, vad kan det vara?

(Vasslepulver finns i alla glassar på Konsum numera, plus en del annat man inte vill ha, som just xantangummi. Jag tillskrev Konsum och frågade om de inte hade någon RIKTIG glass, som bara ska beså av äggulor, socker, grädde och exempelvis vanilj. Svaret var NEJ. Tala om för mig varför man ska behöva ha konserveringsmedel i frusen glass?)

Det finns några helt grundläggande råvaror med i listan, som vetemjöl, vatten, jäst och salt, men det är ungefär allt man behöver för att göra bröd. Och för att göra skinka behöver man bara skinka, även om det kan vara idé att koka den i lite salt.



British Airways skryter i sin ombordtidning om allt miljövänligt de gör och hur de underlättar för sina kunder, och sen träffas man av den här smörgåsen, som en bomb från klar himmel.

Det verkar inte som om debatten om underliga livsmedelstillsatser varit aktiv nog, när eländet bara fortsätter.

Vad säger SAS? Försöker ni också trycka i era kunder sånt här?

__________________________________

Äntligen svar: Därför är flygmackan svår

För en tid sedan skrev undertecknad en artikel härstädes om en nästan obegripligt konstgjord smörgås jag drabbats av på flyget mellan London och Stockholm. Det var inte så att den smakade illa, men vid en närmare betraktan av innehållsförteckningen slogs jag av misstankar om att något var allvarligt fel.

Det var miljön i magen jag oroade mig för.

En försigkommen läsare vid namn Per Karlsson reagerade och skickade innehållsförteckningen i ett brev till British Airways kundtjänst och frågade varför det måste vara så och om det inte vore hälsosammare att simma över Engelska kanalen nästa gång? Sent omsider fick han svar (min översättning):

__________________________________


Från: BA Kundtjänst
Ämne: Ert svar från BA Kundtjänst

Bäste herr Karlsson

Tack för att ni velat delge oss era synpunkter på de förändringar vi gjort på vår ombordservice. Naturligtvis förstår jag er oro och jag vet att British Airways arbetar för hållbarhet, även när det gäller mat. Men ni måste förstå att man ibland kan införa en förändring omedelbart, medan det i andra fall kan ta längre tid.

British Airways har som så många andra flygbolag påverkats av de nuvarande ekonomiska förändringarna och har vidtagit åtgärder tvärs igenom företaget för att säkerställa att vi överlever den ekonomiska nedgången. Efter att ha tagit del av kundernas åsikter har vi förstått att förväntningarna på oss som flygbolag också har förändrats.

Det är viktigt att man balanserar förväntningarna mot de kostnadsbesparingar vi gjort, där det är rimligt att göra så. På så sätt förblir företaget konkurrenskraftigt och bärkraftigt även i framtiden. Vi har koncentrerat oss på att eliminera kostnader inom områden med inget eller litet genomslag för kunden, och inom sådana områden där kunderna har berättat för oss att vårt nuvarande erbjudande har liten eller ingen inverkan på flygupplevelsen.

Vi anser att det är viktigt att bibehålla den höga standard som vi är så stolta över. Dessutom vill vi även fortsättningsvis erbjuda ett värde för pengarna, eftersom det är en del av vår strävan att vara ett flygbolag med full service. Detta innebär att vi ständigt måste kunna leverera en service i världsklass. Du kan vara säker på att de förändringar vi gjort inte kommer att försämra något av detta. Din kundupplevelse kommer alltid att ha högsta prioritet för oss. Jag vill därför försäkra att jag fört ditt klagomål vidare. Det är klagomål som dina som hjälper oss att bli bättre.

Tack för att du tog dig tid at kontakta oss. Vi inser att företaget existerar på en allt mer konkurrensutsatt marknad och hoppas att du kommer att välja Britsih Airways även i fortsättningen

Med vänlig hälsning

Anette Harasimowitsch
British Airways Kundtjänst

__________________________________


Det här var ett avancerat exempel på så kallat Corporate Bullshit. I princip hävdar BA att det inte går att ändra på smörgåsarna bara så där omedelbart eftersom de är ett konkurrensutsatt företag och för att de påverkas av den ekonomiska svackan. Nyligen skar BA ned 1700 jobb och lider nu av mångmiljardförluster.

Förmodligen är mackor med femtifjutton konserveringsmedel och konsistensgivare några ören billigare än riktiga mackor med riktigt smör och outspädd skinka.

SAS svarade inte på min fråga i förra artikeln, så jag vill fråga igen: Försöker ni också trycka i era kunder sånt här?