Välkommen hem till oss i    Team Ystad Bowling  

PS. Det pågår (otroligt nog) inte bara handboll i Österportshallen, Team Ystad Bowling finns också där......och vi spelar i Div 2 just nu                Webmaster

Hem    Nyheter    Resultat/Tabell    Historik    Bild & Ljud

Drogpolicy    Kontaktinfo    Seniorsektion    Ungdomssektion    Gästbok

Sponsras av

 

 

 

 

 

Last updated 31 Oct 2008 21:51:46


NB! Nedan följer min fria översättning (och tolkning) av en artikel skriven av en amerikansk coach vid namn Ron Clifton. Ron har under mer än 35 år studerat bowling och dess "lagar", och de senaste 15 åren lärt ut sina erfarenheter inom teknik och den mentala biten. Ron har även coachat en del av PBA's spelare från de södra regionerna i USA, samtidigt som han är delägare i en 24 banors hall, Creekside Lanes i Winston-Salem i North Carolina. Ron har också ett bowlingforum där ni kan läsa och fråga om bowling http://bowlcreekside.com/forum/

 
Bowlingskolan del 8 - Doppar du axeln?
 

En hel del bowlare har en tendens att "doppa" axeln, dvs. att den högra (klot)axeln sjunker i förhållande till den vänstra (balans)axeln. På 70 och 80-talet försökte alla tränare lära oss att inte "doppa" högeraxeln (som på bilden nedan).

Sen dess har den gamla skolan ersatts med den moderna skolan. Den gamla skolan hävdade att axlarna skulle vara raka och i rät vinkel med normalen. Detta fungerade bra för den gamla typen av banor och klot, m a o innan det började "svänga" ordentligt. (Så tekniskt sett kan det fortfarande vara alldeles korrekt vid spärrspel med ett "ickesvängande" spärrklot.)

Dagens spelare med ett modernt spel doppar i de allra flesta fall (klot)axeln i strikeslaget. Vad är fördelarna?

- Klotet landar mjukare. De flesta klot idag är designade att kasa på oljan över banan, för att senare "greppa tag" i banan när oljan tar slut. Övergången från kas till rull är den mest betydelsefulla biten av spelet för att erhålla maximal utdelning. Om klotet landar mjukt är det lättare att beräkna var/när övergången kommer att inträffa. Den äldre tekniken när klotet "studsar" vid landningen, gör att det kan skilja mycket mellan slagen. Detta är ännu viktigare vid "snabba" underlag.

- Lättare att släppa klotet korrekt "underifrån". För att kunna tillverka bästa effekt, och utan att använda musklerna, måste fingrarna få chansen att dra "färdigt" innan släppet. Vi levererar klotet stående på ett ben då många normalt inte är speciellt stabila. Till detta lägges vikten av klotet och de yttre krafterna i pendeln, så kan resultatet lätt bli ostabilt.

- Lättare att visualisera linjen du vill spela. Vad din hjärna ser kommer från dina ögon som vertikalt sett är i mitten av visionen. Om du pendlar med raka axlar, kommer klotet att befinna sig ett antal centimeter utanför din visionära linje du vill spela. Doppar du axeln kommer klotet att befinna sig nästan rakt under din haka, vilket är mer i linje med din spelplan. När vi missar pilen/ribban till vänster, är det ofta beroende på vi försöker sikta in oss på målet, snarare än den naturliga linjen.

- Klotet kommer närmre kroppens tyngdpunkt. Ju närmre klotet är intill kroppen (tyngdpunkten), ju större chans att du kan behålla stabiliteten. Det är den ideala utgångspunkten för att få maximal effekt i klotet.

- Tillåter lite mer avvikelse. Vi kan tillåta oss lite större misstag i timing och/eller i ansatsen. Om klotet är i den optimala positionen, kommer den ökade kloteffekten att kompensera något för andra misstag. Om du däremot kommer "utifrån" i pendeln, blir resultatet att ett litet misstag automatiskt förstoras.

Men vad hände då med den doppade axeln vi nämnde i början? De flesta av de dåliga slagen kommer från dålig/tidig timing när klotet är före släppet, vilket gör att axeln "kollapsar". Då kommer inte effekten "inifrån" att hjälpa, eftersom den upphävs av att klotet passerar pilen/ribban till vänster om det planerade.

(För de intresserade är jag säker på att någon av våra tränare kan visa och förklara detta bättre än man kan göra i bara text.)

Moffa - redigerat okt 2008