Välkommen hem till oss i    Team Ystad Bowling  

PS. Det pågår (otroligt nog) inte bara handboll i Österportshallen, Team Ystad Bowling finns också där......och vi spelar i Div 2 just nu                Webmaster

Hem    Nyheter    Resultat/Tabell    Historik    Bild & Ljud

Drogpolicy    Kontaktinfo    Seniorsektion    Ungdomssektion    Gästbok

Sponsras av

 

 

 

 

 

Last updated 31 Oct 2008 21:51:58


NB! Nedan följer min fria översättning (och tolkning) av en artikel skriven av en amerikansk coach vid namn Ron Clifton. Ron har under mer än 35 år studerat bowling och dess "lagar", och de senaste 15 åren lärt ut sina erfarenheter inom teknik och den mentala biten. Ron har även coachat en del av PBA's spelare från de södra regionerna i USA, samtidigt som han är delägare i en 24 banors hall, Creekside Lanes i Winston-Salem i North Carolina. Ron har också ett bowlingforum där ni kan läsa och fråga om bowling http://bowlcreekside.com/forum/

 
Bowlingskolan del 7 - "Tappar" du klotet?
 

En del bowlare har en tendens att "tappa" klotet, dvs. släppa klotet för tidigt. Det innebär att tummen släpper innan fingrarna kommit i rätt position under klotet för att få den rätta rotationen. Hur vet du om du "tappar" klotet? Du hör det, genom att det blir en duns när klotet landar på ansatsen. Notera att det stod "på ansatsen". Om klotet landar efter övertrampslinjen, har du inte "tappat" klotet, även om det landar med en kraftig duns (eller studs?)

Vad blir resultatet om/när du "tappar" klotet? Nackdelen är att du förlorar ett antal rotationer på klotet. Det finns ett olika orsaker varför du "tappar" klotet, så välj och vraka:

-  Tumhålet är för stort. Detta kan enkelt avhjälpas med en speciell tejp. Tejpen är preparerad med klister på ena sidan, och en fin "sandpapperkänsla" på andra. Den är klippt så att den liknar ett finger, och borde passa perfekt i tumhålet. Om inte, kan du klippa den med en sax om dina tumhål är kortare än tejpen. När du kollat att det passar, måste du välja var du skall sätta tejpen. Det beror framförallt på din känsla. Vissa väljer att sätta den på insidan (mot fingerhålen), andra att sätta den på sidan, och ytterligare andra att sätta den på "nagelsidan". Du kan använda mer än ett lager tejp om hålet är mycket större än din tumme. Gäller främst i början av säsongen, eller på vintern i minusgrader. (Om du är bekymrad att tummen skall fastna p g a "sandpapperskänslan", bekymra dig inte. Du skall kunna lyfta klotet med bara tummen. Då är det troligen perfekt. NB! Att tänka på vid klotvalet: Alla fingrar svullnar och smalnar av spel, temperatur etc., och det bästa tillfället att prova ut nya klot är när dina fingrar är "bowlingnormala".)

- Tumvinkeln. Artikeln anger ett antal tekniska möjligheter, men jag föredrar att skriva följande: Tumvinkeln är inget du enklet kan fixa själv. Seriösa klotborrare kollar dina fingrar för skavanker, snedhet etc., men om du har särskilda problem med tummen eller fingrarna, tala om det innan borrningen. Det går att justera något i efterhand, men är inte att rekommendera.

- Öppen handled. Om din handled inte är stark, då kommer den att "öppna" sig i botten av pendeln. Det betyder att handleden inte är rak eller "inåt", utan pekar snarare bakåt. Det gör att vikten överförs till tummen, som i sin tur innebär att du "tappar" klotet. Om du har en svag handled, och ofta "tappar" klotet innan linjen, kanske ett handledsstöd kan hjälpa.

- "Slänga" iväg klotet. Om du försöker kompensera att du "tappar" klotet genom att med kraft försöka "slänga" ut klotet i banan, får det samma effekt som om du tappar klotet på ansatsen.

Om ni löser de tre första problemen, kommer inte det sista att bekymra er.....

Moffa - redigerat okt 2008